Nga dhjetë vendet më të varfëra të planetit, 9 prej tyre janë shtete afrikane. Përjashtim bën Afganistani, i cili radhitet në vendin e dhjetë dhe nuk bën pjesë në Afrikë, por në Azi.

1. Zambia- Hyperinflacioni  e ka sjellur Zambinë si vendin më të varfër në botë. Në 2007 qeveria kishte shtypur fatura 100 bilion dollarëshe që pastaj njerëzit kishin të holla të blinin vetëm disa vezë. Në Gusht 2008 qeveria vendosi që nga secila bankënotë të hiqte nga 10 zero thjesht sepse nuk dukeshin bukur. 6 muaj më vonë ata hoqën edhe 12 zero tjera .87 sextillion përqind të inflacionit rezultoi në dyfishimin e çmimeve . që nënkupton se nëse një mollë kishte kushtuar të Hënën 1 dollarë atëherë të dielën ishte ngritur në 64 dollarë. Brenda muajit e njëjta mollë do të kushtonte 1 bilion dollar. Bankënota më e madhe e Zambisë ishte 100 tirlion dollar e lëshuar në Janar 2009. Jetëgjatësia e njerëzve në Zambi është më e shkurta në botë meshkujt vdesin në moshën 37 vjeçare ndërsa femrat në moshën 34 vjeçare. Njëri ndër problemet e vdekjes është se 20.1% e popullatës kanë HIV dhe AIDS. Në vitin 2009 3 nga 4 spitalet më të mëdha të vendit ishin mbyllur.

2. Republika Demokratike e Kongo-s- Popullata e Kongo-s është më e madhe sa ajo e Francës. Është njëri ndër vendet e fundit në botë i përbërë nga fiset dhe kanibalë të shumtë.  Ngrënia e njerëzve është njëra ndër mënyrat për të hequr të zitë e bukës që afekton 67% të popullatës. Është vendi më I keq për gratë ku ka më së shumti dhunime brenda vitit. Vendorët mendojnë se duke fjetur më një virgjine shërojnë AIDS-in.

3.Liberia - Pas një lufte civile për diamante të përgjakur nga viti 1980 Liberia hyri në kriza ekonomike tepër të mëdha. Papunësia është në një shkallë prej 85%. Duke pasur parasysh se mesatarja që një grua lind është rreth 7 fëmijë Shpresa për jetesë deri në moshë 44 vjeçare është shumë e vogël.

4. Burundi-Arsyeja se pse janë kaq të varfër është përshkak se asnjëherë nuk kanë pasur paqe prej luftës civile. Burundi njihet si njëri prej vendeve më të korruptuara , qasje e vogël në shkollë si dhe përqindje e lartë e HIV dhe AIDS. 80% jetojnë në varfëri, 57% janë fëmijë nën moshën 5 vjeçare që vuajnë nga mosushqyerja. 93%  prej të hyrave të vendit janë nga shitja e kafesë. Rezultati I varfërisë është pothuajse në atë se ata gati të gjithë varen nga ndihmat e jashtme.

5.Somalia- Jo si vendet tjera Afrikane vetëm Somalia asnjëherë zyrtarisht nuk është kolonizuar ku Perandoria Britanike ishte tërhequr 4 herë. Kohëve të fundit somalezët kanë gjetur një mënyrë për të fituar para duke sulmuar anije ndërkombëtare dhe duke mbajtur peng njerëzit dhe mallrat. Të qenurit pirat është bërë aq normale sa që djemtë e vegjël shpresojnë se kur të rriten do të bëhen piratë pasi që aty janë paratë. Kompanitë ndërkombëtare janë të gatshme të paguajnë prej 1-2o milionë dollar vetëm që ti marrin prapa anijet e tyre.

6.Nigeria  është vendi më I varfër në Afrikë ku 80% është shkretinë e Saharasë. Shkretëtirat ekzistojnë gjatë 2000 viteve të fundit. Derisa vendi është më I madh se Franca ka vetëm 10 000 km rrugë ku më pak se 800 km janë të shtruara dhe vetëm brenda qyteteve. Nigeria është eksportuesi më i madh botëror i uraniumit. Vetëm 1 në 4 persona është shkolluar. Nigeria poashtu ka edhe një armatë me rreth 1200 trupa dhe vetëm 4 aeroplanë.

7.Eritrea-Eritrea ishte përdorur si burim I luftës së elefantëve. Kohëve të fundit gati të gjithë elefantët janë zhdukur nga ky vend.  Besohet se elfantët kanë rënë viktima të luftërave të Eritresë. I tërë vendi ka vetëm 824 shkolla dhe 2 universitete për të rezultuar kështu në një shkallë të lartë të analfabetizmit. Pa brenga edhe Eritria është vendi më I varfër në botë.

8.Sierra Leone- është një vend I varvër I Afrikës perëndimore që ka gjuhën angleze si gjuhë zyrtare. Mes viteve 1991-2001 rreth 50 000njerëz ishin vrarë në luftën civile duke lënë njerëzit edhe më tëvarfër. Së paku 500 000 ikin në GUINEA dhe Liberi. Rreth 66% janë analfbetë.

9. Republika e Afrikës Qendore- edhe pse 40% e të ardhurave të importit duke shitur miniera diamantesh nga tokat e pasura të vendeve. Në vitin 2006 forcat rebeleuese të pakënaqur me gjerat që ndodhnin në qeveri I sulmuan forcat qeveritare duke rezultuar për të lënë 50 000 njerëz të vdesin nga skamja.

10.  Afganistani – më shumë se 70% e Afganëve jetojnë me më pak se 2 dollarë në ditë dhe Afganistani njihet si shteti më I madh exportues I heroinës. 17% e policisë vendore përdorin drogë dhe nuk është e quditshme që ky vend të jetë I varfër kur vetëm 30% e policisë dijnë të lexojnë.


Komento

Komentet nuk do të publikohen në rastet kur përmbajnë frymë raciste, jo tolerancë fetare, etnike apo çfarëdo jo tolerance tjetër. Komentet mund të mos publikohen edhe në rastet kur komenti nuk ka të bëjë me tematikën e shtjelluar në artikull. Qendra.info ka të drejtën e redaktimit të këtyre komenteve. Në mënyrë që komenti juaj të publikohet sa më shpejtë, ju lusim që komentet të jenë të shkruara sa më afër standardit gjuhësor.

Të dhënat për rritje të punësimit, të pasakta dhe me prapavijë politike

28 korrik 2014 - Të dhënat e dala nga Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK), për rritje të punësimit prej 2.8 për qind, kanë ngjallur reagime të disa… Lexo të plotë

OEK: Rritet përqindja e pakënaqësisë së bizneseve

26 korrik 2014.- Oda Ekonomike e Kosovës (OEK), duke u bazuar në një analizë të bërë për tremujorin e dytë të këtij viti i ka identifikuar sektorët kyç që janë… Lexo të plotë

AKP shtyn shitjen e pronave të kontestuaka në Bubavec

25 korrik 2014.- Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP), njofton se ka shtyer shitjen e Njësisë nr. 31: “NB Mirusha-Prona në Bubavec 1”. Kjo Njësi ishte… Lexo të plotë

Dogana e Kosovës për një javë mbledh 20 milionë euro të hyra

25 korrik 2014.- ​Gjatë kësaj jave Dogana e Kosovës arriti të mbledh të hyra në lartësi afër 20 milionë euro kurse tanimë në krahasim me vitin e kaluar kemi… Lexo të plotë

BSPK kritikon ZRRE-në për ngritje të çmimit të energjisë elektrike

25 korrik 2014.- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK), ka bërë kërkesë për uljen e çmimit të energjisë elektrike, çmim ky i rritur nga Zyra e… Lexo të plotë

BSPK kritikon ZRRE-në për ngritje të çmimit të energjisë elektrike

25 korrik 2014 - Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK), ka bërë kërkesë për uljen e çmimit të energjisë elektrike, çmim ky i rritur nga Zyra e… Lexo të plotë

Komuna e Gjilanit organizon panair të prodhimeve vendore

23 korrik 2014 - Drejtoria e Zhvillimit Ekonomik në Gjilan përmes konferencës për media ka bërë të ditur që Komuna e Gjilanit është nikoqire e organizimit të… Lexo të plotë

VV: Ish qeveria s’ka mandat të marrë vendime për TC Kosova e Re

22 korrik 2014.- Levizja “Vetvendosje” permes nje kumtese per opinion ka thene se “Komiteti drejtues i projektit të TC “Kosova e Re” njoftoi… Lexo të plotë

Shtyhet dorëzimi i ofertave për Termocentralin “Kosova e Re”

21 korrik 2014.- Komiteti Drejtues i Projektit (KDP) i Termocentralit “Kosova e Re”, i udhëhequr nga Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Fadil Ismajli, kanë… Lexo të plotë

Sektori i qumështit në gjendje të rëndë, sërish protesta

21 korrik 2014.- Shoqata e Qumështorëve të Kosovës, ka paralajmëruar protestë me datë 23 korrik. Protesta do të mbahet para zyrave të Agjencisë së Veterinës… Lexo të plotë

EKONOMI

Paratë e mërgimtarëve duhet orientuar në investime

20 korrik 2014.- Dërgesat e mërgimtarëve kosovarë vazhdojnë të jenë burim i rëndësishëm për ekonominë e Kosovës. Por ato kryesisht përdoren për financimin e… Lexo të plotë

Paratë e mërgimtarëve duhet orientuar në investime

20 korrik 2014 - Dërgesat e mërgimtarëve kosovarë vazhdojnë të jenë burim i rëndësishëm për ekonominë e Kosovës. Por ato kryesisht përdoren për financimin e… Lexo të plotë

Bizneset bullgare të gatshme për të bashk investuar në Kosovë

17 korrik 2014 - Një numër i investitorëve bullgar kanë vizituar Aleancën Kosovare të Bineseve, ku janë pritur nga kryetari Agim Shahini dhe biznesemenët… Lexo të plotë

​Beqaj: Do të marrim masa për prodhuesit e qumështit

16 korrik 2014.- Përpunuesit e qumështit nga e gjithë Kosova, të cilët kanë protestuar dje para Qeverisë së Kosovës, për të kërkuar mbrojtje nga konkurrenca jo… Lexo të plotë

Panariti-Gjinovci: Qumështi shqiptar do të eliminojë produktet e importit

16 korrik 2014 - Shqipëria dhe Kosova i kanë të gjitha mundësitë për të furnizuar me produkte të qumështit, jo vetëm tregun vendas por edhe vende të tjera të… Lexo të plotë

Trusti, me rezultat të kënaqshëm, 32 milionë euro kthim nga investimet

16 korrik 2014 - Fondi i Kursimeve Pensionale, ka përfunduar gjysmën e parë të vitit 2014, me një rezultat tejet të kënaqshëm, ku vetëm nga investimi i… Lexo të plotë

Vala 900: ‘Diaspora shpërblen’ veturën e tretë

15 korrik 2014.- Loja shpërblyese “Diaspora shpërblen” nga PTK dhe VALA e ka ndarë veturën e tretë dhe të fundit nga kjo lojë e cila i ka takuar Xhemile… Lexo të plotë