Prishtine, 13 qershor - Sipas raportit të tremujorit të parë të këtij viti të Bankës Qendrore të Kosovës(BQK), norma mesatare e interesit në kredi, që aplikohet nga bankat komerciale në vend, ka arritur në 14.7 për qind, krahasuar me 14.1 për qind sa ka qenë në periudhën e njëjtë të vitit të kaluar. Përderisa normat e interesit në depozita kanë rënë në 3.4 për qind, krahas 3.8 për qind sa kanë qenë në tremujor vitin e kaluar.

”Diferenca ndërmjet normave të interesit në kredi dhe normave të interesit në depozita në tremujorin e parë të vitit 2011 ishte 11.3 për qind”, thuhet ndër të tjera në këtë raport.
Ekspertët e ekonomisë thonë se bankat komerciale në vend janë duke e shfrytëzuar mungesën e cash-it në vend, prandaj po aplikojnë norma të larta të interesit, sidomos në kredi.

“Bankat po e shfrytëzojnë mungesën e cash-it në vend, prandaj po aplikojnë kamata të larta në kredi. Kreditë që jepen nga bankat duhet të jenë në funksion të zhvillimit të biznesit, e jo të ngufatjes së tyre”, shprehet Berat Rukiqi, sekretar i përgjithshëm i Odës Ekonomike të Kosovës.

Sipas tij, bankat po e shfrytëzojnë situatën që të aplikojnë kamata të larta në kredi në një moment adekuat për vendin, ndonëse kamatat e tilla janë pengesë për zhvillim.
Rukiqi sqaron se kreditë që merren nga bankat kryesisht po shfrytëzohen për aktivitete të tregtisë, aktivitete afatshkurtra, e jo për aktivitete afatgjate.
Numri dy i OEK-ut pohon se në Kosovë mungojnë aktivitetet e financimit, kështu që është e nevojshme të funksionojë tregu i kapitalit.
Në lidhje me kamatat e larta në kredi, që aplikohen nga bankat komerciale, Alejtin Berisha nga universiteti “Universum” thotë se Qeveria e Kosovës pikë së pari duhet ta bëjë rregullimin e tregut bankar dhe ta zhvillojë tregun e kapitalit, në mënyrë që të krijohen alternativa të reja të financimit. Ai po ashtu thotë se Komisioni i Konkurrencës duhet të jetë më aktiv në hetimin e marrëveshjeve të fshehta të mundshme mes bankave, pasi që, siç thotë ai, normat e interesit në kredi janë jashtëzakonisht të larta.

“Kamatat në kredi janë jashtëzakonisht të larta në Kosovë. Asnjë biznes nuk mund të ketë profit me kamatë vjetore prej 15% në kredi, prandaj shumë biznese punojnë vetëm për banka”, shprehet Berisha.Edhe ministri i Financave, Bedri Hamza, më herët është shprehur i pakënaqur me kamatat e larta në kredi që aplikohen nga bankat.

Përndryshe, në tremujorin e parë 2011, sipas BQK-së, sistemi bankar i Kosovës realizoi fitim të pastër në vlerë prej 5.4 milionë euro, i cili është për 23 për qind më i ulët krahasuar me profitin e realizuar një vit më parë. Në zvogëlimin e profitit të sistemit bankar gjatë kësaj periudhe ka ndikuar rritja më e shpejtë e shpenzimeve, në krahasim me rritjen e të hyrave të bankave komerciale.Në kuadër të shpenzimeve të sistemit bankar, kategoritë që më së shumti kontribuuan në rritjen e nivelit të përgjithshëm të shpenzimeve ishin shpenzimet e jointeresit dhe shpenzimet për provizione. /zeri/


Komento

Komentet nuk do të publikohen në rastet kur përmbajnë frymë raciste, jo tolerancë fetare, etnike apo çfarëdo jo tolerance tjetër. Komentet mund të mos publikohen edhe në rastet kur komenti nuk ka të bëjë me tematikën e shtjelluar në artikull. Qendra.info ka të drejtën e redaktimit të këtyre komenteve. Në mënyrë që komenti juaj të publikohet sa më shpejtë, ju lusim që komentet të jenë të shkruara sa më afër standardit gjuhësor.

Për tre muaj importuam 111,2 GW/h rrymë, eksportuam 161,6 GW/h

shtator 2014.- Për vetëm tre muaj (prill, maj, qershor) Kosova ka prodhuar rreth 1,638.9 mijë tonë thëngjill. Ndërsa në po këtë periudhë sasia e bruto e… Lexo të plotë

Tahiri: Aprovohet zbatimi i marrëveshjes së energjisë në Bruksel

18 shtator 2014.- ​Zëvendëskryeministrja e Kosovës, Edita Tahiri, ka thënë se pas takimit që ka pasur në Bruksel, është aprovuar plani aksional i energjisë, si… Lexo të plotë

Franca dhe Italia mbështesin zhvillimin ekonomik të Kosovës

Prishtinë, 17.09.2014.- Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Fadil Ismajli ka zhvilluar takime të ndara me Ambasadoren e Francës në Kosovë, Maryse Daviet dhe… Lexo të plotë

Ekonomia joformale në Kosovë, nga 27 deri në 35 %

16 shtator 2014.- Në vitin 2013, ekonomia joformale në Kosovë ka arritur shifrat prej 1.4 miliardë euro deri në 1.8 miliardë euro, apo 27 deri në 35 për qind… Lexo të plotë

Festivali i Specit të dielën në Krushë të Madhe

16 shtator 2014.- Të dielën në Krushë të Madhe mbahet Festivali i Specit. Gjatë gjithë ditës janë planifikuar aktivitete të ndryshme. Do të ketë performime… Lexo të plotë

Edhe 3 muaj shtyhet afati për TC ‘Kosova e Re’

Prishtine,15 shtator 2014.- Edhe tre muaj shtyhet afati për ofertuesit e para-kualifikuar për dorëzimin e ofertave dhe zgjedhjes së investitorit për fazën e… Lexo të plotë

​Selmanaj: Demokracia në Kosovë ende në fazë të hershme

15 shtator 2014.- Në ditën Ndërkombëtare të Demokracisë, Organizatat e Shoqërisë Civile kanë mbajtur panaire në oborrin e Kuvendit të Kosovës. Megjithatë, disa… Lexo të plotë

Gjakova bëhet me Zyrë Informative Turistike

15 shtator 2014.- Gjakova tashmë ka Zyrën Informative Turistike. Ajo është hapur në “Çarshinë e Madhe”, pranë Xhamisë së Hadumit. Kjo Zyrë është hapur me… Lexo të plotë

“Tregu Energjetik-Evropa Juglindore” nga e enjtja në Prishtinë

14 shtator 2014.-Kosova nuk mund të arrijë integrim politik, pa arritur integrim ekonomik. E për të arritur integrim ekonomik, atëherë, Kosova duhet të… Lexo të plotë

​Banka e Sllovenisë premton përkrahje për BQK-në

12 shtator 2014.- Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Bedri Hamza ka pritur në një takim Boshtjan Jazbec Guvernator i Bankës së Sllovenisë. Më këtë rast… Lexo të plotë

EKONOMI

Kosovë-Kroaci: Bashkëpunim në shumë fusha të doganave

12 shtator 2014.- Drejtori i përgjithshëm i Doganave të Kosovës Lulzim Rafuna me bashkëpunëtorë me ftesë të Doganës së republikës së Kroacisë gjatë kësaj jave… Lexo të plotë

ASK: Standardi i jetesës në Kosovë, nën mesataren evropiane

12 shtator 2014.- Agjencia e Statistikës së Kosovës i ka paraqitur të dhënat e bruto produktit vendor nga viti 2008 deri më 2013, ku u tha se me 2008 të hyrat… Lexo të plotë

Kompanitë më prestigjioze të sektorit energjetik vijnë në Prishtinë

09 shtator 2014.- Për të tretin vit me radhë, në Prishtinë do të mbahet konferenca ndërkombëtare “Energy Market South East Europe 2014”, (Tregu i energjisë në… Lexo të plotë

Sllovenia do të mbështet Kosovën në zhvillimin ekonomik

09 shtator 2014.- Marrëdhëniet e mira politike në mes të Sllovenisë dhe Kosovës kanë zanafillë që nga e kaluara dhe këto raporte duhet të forcohen edhe më… Lexo të plotë

KIESA shpërblen 6 biznes-planet më të mira

09 shtator 2014.- Agjencia për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë (KIESA) ka shpërblyer sot gjashtë biznes plane të cilat kanë pasur idetë më… Lexo të plotë

OEK dhe KRPP për herë të parë me memorandum bashkëpunimi

08 shtator 2014 Për të avancuar dialogun dhe partneritetin mes Komisionit Rregullativ të Prokurimit Publik dhe komunitetit të bizneseve dhe për të dhënë një… Lexo të plotë

Kosova e Shqipëria, bashkëpunojnëpër legjislacionine sektorit minerarë

08 shtator 2014.- Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale i Kosovës dhe Agjensioni Kombëtar i Burimeve Natyrore të Republikës së Shqipërisë (AKBN), kanë… Lexo të plotë