qumesht-femijet Djathi eshte posacerisht i pasur me kalcium, mineral i cili gjendet ne qumesht dhe prodhimet qumeshtore. Asnje produkt tjeter nuk i afrohet sasise se kalciumit sikurse prodhimet qumeshtore te cilat nuk kane zevendesim ne menune e femijes.
 
Djathi i fresket i lopes pergatitet ne forme ushqimi per foshnja nga mosha 8 – 9 muajshe. Per shembull, 100 g djath (psh.parmezan) permbane rreth 1160 mg kalcium, 100 ml qumesht permbane 120 mg kalcium, 100 g djathi i fresket permbane rreth 500 mg kalcium, perderisa 100 g thjerreza permbajne vetem 29 g kalcium.
 
Kalciumi eshte i domosdoshem per rritjen dhe zhvillimin e eshtrave dhe dhembeve, ndersa ne djath gjendet i lidhur me fosforin ne forme fosfat kalciumi dhe per kete organizmi shume lehte e asimilon.
 
• Djathi paraqet alternative te cmuar krahas mishit per shkak te permbajtjes se pasur me proteina dhe mund te perdoret si artikull shtese ne ushqimin e femijeve (oriz, gjellera).
 
• Proteinat e djathit kane rendesi te larte biologjike sepse permbajne te gjitha aminoacidet esenciale te cilat organizmi nuk mund ti krijoje vetvetiu.
 
• Djathi eshte burim i pasur mineralesh, gjegjesisht kalciumi dhe fosfori te domosdoshem per zhvillimin e drejte te dhembeve dhe eshtrave.
 
• Djathi permban edhe vitamina B12, te rendesishme per zhvillim dhe funksionim e sistemit nervor, gjegjesisht per krijimin e qelizave te kuqe (eritrociteve).
 
• Duhet patur parasysh qe djathi permbane edhe lipide (yndyrera te vecanta per zhvillimin e sistemit nervor), per kete djathi eshte artikull i mjaftueshem ne ushqimin e foshnjave, pa patur nevoje ti shtoni ushqimit gjalpe.
 
Cilin lloj te djathit duhet zgjedhur?
Djathi i integruar (sic eshte parmezani) mund ti shtohet ushqimit te foshnjave me shpejt se sa llojet tjera te djathit, si melmese sepse permbane shume kalcium dhe vitamina B.
 
Djathi i vecante per ushqim te foshnjave nuk permbane konzervanse, per kete pas hapjes se paketimit mund ta perdorni me se largu mbrenda 24 oreve. Permbane nje sasi te vogel te yndyrerave, mjaft kripera minerale, tretet lehte dhe ka shije te kendshme. Djathi i fresket i lopes, i pergatitur per ushqime te foshnjave, mund te konsumohet nga mosha 8-9 muajshe.
 
Djathi i forte i perpunuar ne menune e femijeve futet pas moshes nje vjecare. Femijet te cilet jane alergjike ne qumeshtin e lopes, konsumimin e djathit me mire eshte ta fillojne me vone. Ndjeshmeria ne proteinat e qumeshtit te lopes gradualisht zvogelohen dhe zakonisht humb rreth periudhes se moshes 2 vjec.
 
 

Lexo të plotë në http://www.infoalbania.org/shendeti/shendeti-shendeti/35420-djathi-ne-ushqimin-e-femijeve-i-pasur-me-kalcium.html


Takimi i parë: Si të lini një përshtypje impresionuese?

Ju mund të qëndroni me orë të tëra për t’u përgatitur për takimin e parë, por duhen vetëm 12 minuta për t’u vendosur nëse keni qenë apo jo interesante përballë… Lexo të plotë

6 bimët jeshile që mund të na shpëtojnë jetën

Nëse ka një familje ushqimore e cila duhet konsumuar patjetër, ajo është familja e bimëve te gjelbra me gjethe. Ato përmbajnë vitamina (A, B, K), minerale (… Lexo të plotë

Elementët bazë ushqimorë për fëmijët

Vitamina E. Sipas studimeve të Universitetit Linkoln në Nebraska, rreth 80 % të fëmijëve nën moshën 8 vjeç, duke përfshirë 2/3 e parashkollorëve, u mungon… Lexo të plotë

Ku të shkoni në takimin tuaj të parë?

Është e qartë, se ju nuk keni shumë njohuri për partnerin tuaj, por janë disa mënyra ku ju mund të zgjedhni vendin e përshtatshëm, ku ju edhe mund ta njihni… Lexo të plotë

Shkaqet e dhembjes së kokës

Dhembja e kokës është shumë e përhapur dhe për ta larguar jeni detyruar mbase të “vraponi” pas ilaçeve farmaceutike, në mungesë të alternativave të tjera… Lexo të plotë

Ja si të fshini një grup të caktuar mesazhesh në Gmail

Aktualisht Gmail nuk disponon një buton ose një opsion menuje që mund të përzgjedhë për të fshirë ose për të transferuar një grup mesazhesh ose bisedash që… Lexo të plotë

5 plazhe per muajin me te paharrueshem

Nëse ju dhe bashkëshorti juaj i ardhshëm, jeni të stresuar me planifikimin e dasmës, lëreni atë mënjanë dhe filloni planifikimin e muajit të mjaltit.Plazhi… Lexo të plotë

Si të hekurosni rrobat pa u lodhur

Gjithnjë e më shumë amvisat blejnë rroba nga pëlhurat, të cilat nuk është e domosdoshme të hekurosen, mirëpo ndonjëherë kjo punë e mundimshme dhe monotone… Lexo të plotë

Trendi i thonjve me ngjyra neoni

Llaku në tone neoni ofron mundësi të mjaftueshme që secila femër të mund të gjejë atë që i përshtatet personalitetit dhe mënyrës së jetës së saj.E… Lexo të plotë

Femra e përsosur sipas kritereve të meshkujve është…

Femra ideale për të cilën meshkujt ëndërrojnë ka afsh të fuqishëm seksual, kënaqet me racione të mëdha, ndërkaq mund të bëhet gati për dhjetë minuta, kanë… Lexo të plotë