“Mundësia e fundit për Bitcoin”

Banka Qendrore Evropiane (BQE) ka publikuar një analizë pas kolapsit të këmbimores së madhe të kriptovalutave FTX dhe problemeve të fundit në tregun e monedhave dixhitale që kanë vazhduar prej disa muajsh.

Në një blog të shkruar nga Ulrich Bindseil, Kryeshefi Ekzekutiv i Infrastrukturës së Tregut dhe Pagesave në BQE dhe Jurgen Schaaf, Këshilltar i Lartë i Menaxhimit të Zonës së Biznesit të Infrastrukturës së Tregut dhe Pagesave të BQE-së, Banka Qendrore Evropiane ka dhënë vlerësimet e saja më të fundit për Bitcoinin dhe të ardhmen e tij.

“Vlera e Bitcoin arriti kulmin në 69 mijë dollarë në nëntor të vitit 2021 përpara se të binte në 17 mijë dollarë deri në mes të qershorit të vitit 2022. Që atëherë, vlera është luhatur rreth 20 mijë dollarë. Për avokatët e Bitcoinit, stabilizimi i dukshëm sinjalizon një frymëmarrje në rrugën drejt niveleve të reja të larta. Megjithatë, ka më shumë gjasa që ky të jetë një rritje e fundit e nxitur artificialisht përpara rrugës drejt humbjes së rëndësisë, dhe kjo mund të ishte parashikuar përpara se FTX të rrëzohej dhe të ulte çmimin e Bitcoin shumë më poshtë se 16 mijë dollarë amerikanë”, shkruan dyshja e lartpërmendur në një blog të titulluar “Mundësia e fundit për Bitcoin“.

Bitcoin është shfrytëzuar rrallë për transaksione ligjore

Bitcoin u krijua për të kapërcyer sistemin ekzistues monetar dhe financiar. Në vitin 2008, një person me pseudonimin Satoshi Nakamoto zbuloi këtë koncept. Që atëherë, Bitcoin është shitur si një monedhë dixhitale e decentralizuar globale.

Megjithatë, dizajni konceptual dhe të metat teknologjike të Bitcoinin e bëjnë atë të diskutueshëm pasi transaksionet reale të Bitcoin janë të rënda, të ngadalta dhe të shtrenjta.

Bitcoin kurrë nuk është shfrytëzuar për ndonjë masë të konsiderueshme për transaksione ligjore në botën reale.

Nga mesi i viteve 2010, shpresa se vlera e Bitcoinit do të ngrihej në mënyrë të pashmangshme filloi të dominonte narrativën. Por, Bitcoin nuk është gjithashtu i përshtatshëm si investim. Ai nuk gjeneron flukse monetare (si pasuritë e paluajtshme) ose dividentë (si aksionet), nuk mund të përdoret në mënyrë produktive (si mallrat) ose të sigurojë përfitime sociale (si ari). Prandaj, vlerësimi në treg i Bitcoinit bazohet vetëm në spekulime.

“Flluskat spekulative mbështeten në fluksin e parave të reja. Bitcoin gjithashtu ka përfituar vazhdimisht nga valët e investitorëve të rinj. Manipulimet e këmbimoreve individuale ose ofruesve të monedhave të qëndrueshme, etj. gjatë valëve të para janë faktorë stabilizues të mirë dokumentuar, por më pak efektivë pas shpërthimit të supozuar të flluskës në pranverë”, shkruan BQE.

“Investitorët e mëdhenj të Bitcoinit kanë stimujt më të fortë për të ruajtur euforinë. Në fund të vitit 2020, kompanitë e izoluara filluan të promovojnë Bitcoin me shpenzimet e korporatave. Disa firma të kapitalit sipërmarrës (VC) gjithashtu po investojnë shumë. Pavarësisht ‘kripto-dimrit’ aktual, VC Investimi në industrinë e kriptovalutave dhe blockchain deri në mesin e korrikut arriti në 17.9 miliardë dollarë”, shkruajnë Bindseil dhe Schaaf.

Rregullorja aktuale është pjesërisht e formuar nga keqkuptime

Investitorët e mëdhenj financojnë gjithashtu lobistët që ua shtyjnë historinë e tyre ligjvënësve dhe rregullatorëve. Vetëm në SHBA, numri i kripto-lobistëve pothuajse u trefishua nga 115 në 2018 në 320 në 2021. Por aktivitetet e lobimit kanë nevojë për një person ose grup njerëzish për të vërtetuar domethënë, teston dhe konfirmon historinë e tyre, shkruan BQE.

Në të vërtetë, ligjvënësit ndonjëherë kanë lehtësuar fluksin e fondeve duke mbështetur vlerën e supozuar të Bitcoinit dhe duke ofruar rregullore që e bëjnë kripto-asetin të duket si një klasë tjetër e aseteve.

Megjithatë, rreziqet e kripto-aseteve janë të pamohueshme midis rregullatorëve. Në muajin korrik, Bordi i Stabilitetit Financiar (FSB) bëri thirrje që kripto-asetet dhe tregjet t’i nënshtrohen rregullimit dhe mbikëqyrjes efektive në përpjesëtim me rreziqet që ato paraqesin, së bashku me doktrinën “i njëjti rrezik, i njëjti rregullim”.

“Megjithatë, legjislacioni i kripto-aseteve ndonjëherë ka qenë i ngadalshëm për t’u ratifikuar vitet e fundit dhe zbatimi shpesh vonohet. Për më tepër, juridiksione të ndryshme nuk ecin me të njëjtin ritëm dhe me të njëjtat ambicie. Ndërsa BE-ja ka rënë dakord për një paketë gjithëpërfshirëse rregullatore me Rregulloren e Tregjeve të Aseteve Kripto (MICA), Kongresi dhe autoritetet federale në SHBA nuk kanë qenë ende në gjendje të bien dakord për rregulla koherente”, shkruan BQE.

Rregullorja aktuale e kriptomonedhave është pjesërisht e formuar nga keqkuptime. Besimi vazhdon me kokëfortësi se inovacioni duhet të lejohet me çdo kusht.

Meqenëse Bitcoin bazohet në një teknologji të re – DLT / Blockchain – do të kishte potencial të madh transformues. Së pari, këto teknologji kanë deri më tani kanë krijuar një vlerë të kufizuar për shoqërinë, pavarësisht se sa të larta kanë pritshmëritë për të ardhmen. Së dyti, përdorimi i një teknologjie premtuese nuk është kusht i mjaftueshëm për vlerën e shtuar të një produkti të bazuar në të.

Re

“Miratimi i supozuar i rregullores ka tunduar gjithashtu industrinë financiare konvencionale për ta bërë më të lehtë për përdoruesit qasjen në Bitcoin. Kjo vlen për menaxherët e aseteve dhe ofruesit e shërbimeve të pagesave, si dhe siguruesit dhe bankat. Hyrja e institucioneve financiare u sugjeron investitorëve të vegjël se investimet në Bitcoin janë të mira”, thuhet në tekst.

Sistemi mbi të cilin bazohet Bitcoin është një ndotës i paparë

Vlen gjithashtu të theksohet se sistemi mbi të cilin bazohet Bitcoin është një ndotës i paprecedentë. Së pari, ai konsumon energji në shkallën të madhe të ekonomive botërore. Minierat e Bitcoinit vlerësohet të konsumojnë ekuivalentin e energjisë elektrike të shtetit austriak brenda një viti. Së dyti, ai prodhon mbeturina me tonelata të harduerëve.

R

Një transaksion me Bitcoin konsumon harduer që mund të krahasohet me harduerin e dy telefonave inteligjentë.

I gjithë sistemi i Bitcoin gjeneron po aq mbetje elektronike sa e gjithë Holanda. Ky joefikasitet i sistemit nuk është një defekt, por një veçori. Kjo është një nga veçoritë e veçanta të garantimit të integritetit të një sistemi plotësisht të decentralizuar, thekson BQE.

Promovimi i Bitcoin mbart rrezik reputacioni për bankat

Duke qenë se bitcoin nuk duket të jetë i përshtatshëm as si një sistem pagese apo një formë investimi, ai nuk duhet të trajtohet as sikur në kuptimin rregullator dhe për këtë arsye nuk duhet të legjitimohet.

Reklama

Në mënyrë të ngjashme, industria financiare duhet të jetë e kujdesshme për dëmin afatgjatë të promovimit të investimeve në Bitcoin, pavarësisht nga fitimet afatshkurtra që mund të bënin.

Ndikimi negativ në marrëdhëniet me klientët dhe dëmtimi i reputacionit të të gjithë industrisë mund të jetë i madh pasi investitorët e Bitcoin të kuptojnë humbjet e mëtejshme, përfunduan ekspertët e BQE-s. /Telegrafi/Next Post