Ministrat e Energjisë të BE-së mosmarrëveshje për çmimin e gazit

Ministrat e Energjisë të Bashkimit Evropian do të diskutojnë sot në Bruksel një propozim të ri për të kufizuar çmimin e shitjes me shumicë të gazit, një çështje shumë e diskutueshme në bllok.

Komisioni Evropian paraqiti në fillim të kësaj jave një propozim për kufizimin e çmimit të gazit të tregtuar në Objektin Holandez të Transferimit të Titullit (TTF), i cili shërben si referencë çmimi për shumë transaksione të gazit natyror në të gjithë Bashkimin Evropian.

Kufiri do të hyjë në fuqi automatikisht në çmimin e gazit për muajin përpara nëse çmimi tejkalon 275 euro (283,9 dollarë) për megavat orë për dy javë dhe përhapja në çmimet globale të gazit natyror të lëngshëm (LNG) është 58 euro ose më e lartë.

Mbetet për t’u parë nëse propozimi do të kënaqë ato shtete anëtare që kërkojnë vazhdimisht një ndërhyrje në çmimin e gazit, pasi Komisioni Evropian e sheh masën si mjetin e fundit.

”Pikat e çmimeve të TTF në gushtin e kaluar me afër 350 euro (364 dollarë) për megavat orë nuk do të ishin të mjaftueshme për të shkaktuar kufirin pasi çmimet ranë nën pragun prej 275 euro brenda më pak se dy javësh”, tha komisioni.

Aktualisht çmimi qëndron në pak më pak se 120 euro, që është ende dukshëm më i lartë se përpara rritjes së tensioneve me Rusinë.

Për më tepër, ministrat e Energjisë pritet të miratojnë procedura më të shpejta të lejeve për disa projekte të energjisë së rinovueshme për të nxitur prodhimin vendas të energjisë.

Ministrat mund të mbështesin gjithashtu një sërë masash për të forcuar solidaritetin midis vendeve të BE-së mes nxitimit për të zëvendësuar importet e gazit rus me karburant nga gjetkë, përfshirë ngritjen e një platforme për blerjen bashkërisht të gazit.

Next Post